Az Opel tagadja, hogy megsérti az európai környezetvédelmi szabályokat

-

Svájci egyetemi mérés szerint jelentős lehet a kibocsátástúllépés, az Opel szerint ez nem igaz.


A Deutsche Umwelthilfe nevű német környezetvédő civil szervezet svájci vizsgálatokra hivatkozva azt állítja, hogy az autógyár egyik legkedveltebb modellje, az Opel Zafira 1,6 literes dízelmotorral felszerelt változata „bizonyos helyzetekben” 17-szeresen is átlépi a nitrogén-oxid kibocsátásának megengedett értékét – írta a Financial Times.


A környezetvédő szervezet megbízásából az alkalmazott tudományok berni egyetemén elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során a körülményektől függően meredeken változott az Opel Zafira 1.6 CDTi modell károsanyag-kibocsátása. A kipufogógáz nitrogén-oxid-tartalma akkor maradt határértéken belül, ha az autónak csak az első két kereke forgott, a sebesség pedig nem érte el az óránkénti 150 kilométert. De ha mind a négy kerék forgott a tesztpadon, a határértéket máris 2-4-szeresen haladta meg a kibocsátás.

Minden autógyártót fokozottan ellenőriznek, miután a Volkswagen német autógyártó csoport – az Opel anyavállalatának, az amerikai General Motorsnak az egyik legnagyobb riválisa – elismerte a múlt hónapban, hogy olyan szoftvert telepített bizonyos dízelüzemű járműveibe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. Az ügyből óriási botrány lett, melynek következtében a Volkswagen elveszítette piaci értékének negyedét.

A rüsselsheimi székhelyű Opel közölte, hogy saját teszteredményei azt mutatják, a Zafira 1,6-os dízelmodelljének emissziós értékei megfelelnek az európai uniós előírásoknak. Az Opel többször is kérte, de hasztalanul, a környezetvédő szervezet vezetőit, hogy tegyék elérhetővé számára a svájci teszteredményeket az ügy nyilvánosságra hozatala, péntek előtt.

A berni egyetem alapvetően a svájci hatóságok számára szokott károsanyag-kibocsátási teszteket készíteni. A környezetvédő szervezet azt tervezi, hogy más német és külföldi autógyártók dízelmotoros járműveit is megvizsgáltatja annak ellenőrzésére, hogy megfelelnek-e az Euro 6-os kipufogógáz-kibocsátási szabványnak.