Az Emmi minden iskolában ügyeletet akar a tanárok sztrájkja alatt is

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A pedagógusok az esetleges április 20-i sztrájk idejére azt ajánlották, hogy minimális szolgáltatásként járásonként egy iskolában biztosítják a gyermekek felügyeletét. Az Emminek ez elfogadhatatlan, hétfőn újra tárgyalni akar.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által - az esetleges munkabeszüntetés idejére - javasolt még elégséges szolgáltatást. Erről Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár levélben tájékoztatta a sztrájkbizottság három szakszervezetét pénteken, jelezve: a szaktárca hétfő délutánra várja a sztrájkbizottságot a tárgyalások megkezdésére.

A pedagógusok sztrájkbizottsága kedden jelentette be, hogy megkezdik április 20-ra országos pedagógussztrájk előkészítését.

A sztrájkbizottság járásonként egy intézményben biztosítaná az országos pedagógussztrájk idejére a gyermekek megőrzését, viszont a minisztérium minden köznevelési intézményben szükségesnek tartja a gyermekek felügyeletének biztosítását.

A sztrájkbizottság azt is kérte, hogy a résztvevők kapják meg a kieső munkaidőre járó díjazást, a minisztérium viszont azt felelte, hogy a sztrájktörvény előírásai szerint - eltérő megállapodás hiányában - a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg.

A Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetőinek címzett levélben kitértek arra is, hogy az elmúlt két hónapban tárgyalássorozatot folytattak, és közben a kormány a tanulókat és a pedagógusokat egyaránt kedvező bejelentéseket tett. A sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni - írták, hozzátéve: a most bejelentett négy pont - amelyek közül három a bérek emelésére irányul - költségvetési kihatása mintegy 50 milliárd forint. A kormány viszont nem tud többet fordítani a pedagógusbérek emelésére, mivel most az egészségügyi dolgozók és a más közszolgálatban dolgozók következnek, áll a tárca vezetőinek levelében.

Kitértek a sztrájkbizottság azon fenntartó felé megfogalmazott kérésére is, hogy a sztrájkban résztvevő dolgozók kapják meg a kieső munkaidőre járó díjazást és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatásokat.