Állatvédők szerint jobb lenne, ha elaltatnák a berlini kabalamedvét

-

A berlini Medveszövetség szerint a város medvéje, Schnute gyengélkedik és levert. Szerintük méltóságteljes véget kínálhatnának az állatnak.


Az állatvédők szerint annyira leromlott a város kabalájának, Schuténak az egészségi állapota, hogy jobb lenne, ha elaltatnák.


A Berlini Medveszövetség (Berliner Bärenbündnis) arra kérte – egy kiszivárgott levél szerint – a helyi állategészségügyi-hatóságot, hogy ne szenvedjen tovább az állat, és inkább altassák el.

A kiszivárgott levél nyilvánosságra hozatala után sokan azzal vádolták meg az állatvédő szervezetet, hogy meg akarják ölni Schnutét. Ők erre egy közleményben reagáltak. Azt írták:


Mi csak akkor gondoljuk, hogy jó egy állatot elaltatni, ha szenved, és ha a szenvedés kezelése lehetetlen.

A 34 éves barnamedve a Bärenzwingerben él a Köllnische Parkban nem messze a város központjától, a városházától. Schnute egyedül él mióta meghalt a lánya, Maxi 2013 augusztusában.


A medveszövetség aktivistája, Stefan Klippstein szerint


az állat elvesztette súlya nagyrészét, alig tud járni, és levertnek tűnik.

Több állatvédő szervezet 2012-2013-ban hozta létre a szövetséget, és 23 ezer aláírást is gyűjtöttek, hogy a medvéket helyezzék át egy másik, nagyobb helyre, ahol jobb életkörülmények között élhetnének. Maxi a kampány közben pusztult el. 2014 februárban a helyi képviselő-testület által felkért szakértők pedig úgy döntöttek Schnute már túl öreg ahhoz, hogy biztonságosan elszállítsák jelenlegi lakhelyéről.


A szövetség felháborodott a döntésen, közleményükben azt írták, hogy bármikor átszállítják Schnutét, ahol egy méltóságteljesebb véget adnának életének.

A Bärenzwingert nem sokkal a II. világháború előtt nyitották meg öt medvével, ebből négyet megöltek a háború alatt. A helyet be is zárták 1945-ben, majd csak 1949-ben nyitották újra ki, ekkor már csak két medvével.

A szövetség szerint borzalmas körülmények között élnek itt az állatok. A lakhelyük is kicsi, és nem is tudják túl sok mindennel elfoglalni magukat.

A barnamedvék a vadonban 25 évet élnek általában, ez fogságban valamivel több szokott lenni.