A török elnök szabadította ki a fogságba ejtett futballbírót

Fotó: ANADOLU AGENCY / Berk Ozkan

-

A játékvezető a 94. percben nem adott meg egy büntetőt a Trabzonspornak, ezért a klub elnöke foglyul ejtette őt és társait a stadionban.


A török bajnokság izgalmas hétköznapjairól mi is megemlékeztünk, amikor Dzsudzsák Balázs aláírt a Bursasporhoz, és nyugtázhatjuk, hogy az idei szezon sem múlik el botrány nélkül.

Ezúttal a szerdai Trabzonspor–Gazientepspor-mérkőzésen történtek érték el a világsajtó ingerküszöbét. A hazai csapat 0-2-es hátrányból egyenlített, sőt, az utolsó percben is helyzetbe került, azonban Cagatay Sahan játékvezető nem fújta be a jogosnak tűnő büntetőt a hazai csapat javára.


4:50-től lesz izgalmas


A Trabzon futballistái persze ott helyben majdnem meglincselték a bírót, akinek a mérkőzés után nemcsak a rá váró nézők haragjával kellett szembe néznie, hanem Ibrahim Haciosmanoglu, Trabzonspor-elnök dühével is. Aki felháborodását tettekre váltotta, és a játékvezetőt asszisztenseivel együtt bezárta a stadion egyik helyiségébe, utasításba adva, hogy addig nem mehetnek sehová, amíg ő a helyszínre nem érkezik Isztambulból, hogy felelősségre vonja a sporit.

A négy órán át tartó túszdrámának aztán – a BBC értesülései és török lapok beszámolója szerint – maga Recep Tayyip Erdogan török államfő vetett véget, aki telefonon hívta fel Haciosmanoglu klubelnök figyelmét a sportszerű magatartás fontosságára.


Menekülés a stadionból


A Trabzonspor elnöke ezt követően jobb belátásra tért, de nem bocsátott meg a bírónak, és – a későbbiekre is fogódzót kínálva – így üzent az eset után:

„Meg kell tanulnia mindenkinek, hogy az nem járja, hogy egyesek idejönnek tönkretenni a városunkat és a labdarúgásunkat, aztán mosolyogva felszállnak egy repülőre, és csak úgy továbbállnak – nyilatkozta Haciosmanoglu. – Lehet, hogy ország, világ előtt nevetségessé tettük magunkat, de mindenkinek tudomására kell hoznunk, hogy mérföldkőhöz érkeztünk.”

A Trabzonspor nem most keveredik először ilyen kellemetlen ügybe. 2012-ben a Fenerbahce játékosai nem tudták elhagyni a stadiont egy győztes meccs után, mert a buszvezető nem mert keresztülhajtani a városon, annyira félt a vehemens helyi szurkolóktól.