A pandák után a bálnák is fellélegezhetnek

Fotó: Cultura Creative / Rodrigo Friscione

-

Vadászni még nem lehet rájuk, de az amerikai hajók nyugodtan zavarhatják őket.


Már nem fenyegeti kihalás a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna legtöbb populációját – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. Ezért a NOAA a világ 14 púposbálna-populációjának nagy többségét – kilencet – levette a veszélyeztetett fajok listájáról.

„A mai nap híre egy igazi ökológiai sikertörténet” – mondta Eileen Sobeck, a NOAA halászati igazgatója. A kellően megerősödött bálnapopulációk Afrika, Ausztrália és Dél-Amerika partjai közelében élnek. A még veszélyeztetett vagy fenyegetett populációk a Csendes-óceánon, Grönland és az Arab-félsziget közelében találhatók. A hosszúszárnyú bálnák gyakran a partok közelében tanyáznak, 40 tonnásra és 18 méteresre is megnőnek. Mivel időnként látványos ugrásokat hajtanak végre, a bálnaleső turisták kedvencei.

A bejelentés nem jelenti azt, hogy az amerikai halászok vadászhatnak a hatalmas tengeri emlősökre. Csak azt, hogy a nemzetközi vizeken az amerikai hajók zavarhatják őket a motorjuk keltette zajjal, és arra sem kell különösképpen ügyelniük, hogy véletlenül meg ne sebezzék vagy öljék őket.


A bálnák vadászatát 1966 óta tiltja nemzetközi egyezmény, a púpos bálnák 1970 óta szerepelnek az amerikai környezetvédelmi hatóságnak a kihalás fenyegette fajokról szóló listáján.