A NASA-hoz képest aprópénzért kutat egy szlovén repülős

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A légkörben felhalmozódó koromról, a klímaváltozás egyik legfontosabb tényezőjéről tervez adatot gyűjteni a Föld harmadszori körberepülése közben egy szlovén pilóta, Matevz Lenarcic.


A pilóta a szlovák gyártmányú Dynamic WT 9 könnyűszerkezetes repülőgépet fogja használni a Föld újbóli megkerüléséhez. A márciusban induló vállalkozás egy hónapig fog tartani, eközben Matevz Lenarcic 13 megállót beiktatva több mint 42 ezer kilométert repül járművével. A leghosszabb szakasz a 4200 kilométert is meghaladja, ezt a pilóta 19 óra alatt fogja megtenni.


A misszió célja, hogy a klímaváltozást okozó második legjelentősebb szennyező anyagról, a koromról gyűjtsön adatokat (az első a szén-dioxid). Matevz Lenarcic és csapata szerint a tudósoknak nagyon kevés információjuk van arról, mekkora a koromrészecskék koncentrációja a légkörben, ugyanis a legtöbb mérést eddig a felszínen végezték el.

Miközben az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Csendes-óceán fölött zajló hasonló célú kutatása több millió dollárt emészt fel, a szlovén pilóta szélesebb területre tervezett adatgyűjtése alig néhány tízezer euróba fog kerülni. A költségek mintegy kétharmadát a csapat tagjai állják.

Matevz Lenarcic 2004-ben és 2012-ben már körülrepülte a Földet egyedül, társpilóta vagy bármilyen más légi logisztikai támogatás nélkül.

Lenarcic egyébként lapunknak egy éve adott interjút, amiben egyebek mellett arról is beszélt, hogy egy fél tehénnek megfelelő súlyú repülővel tette meg az első föld körüli útját.