A gazdák zsebére mehet a WHO tanulmánya a vörös húsokról

-

A Vágóállat és Hús Terméktanács szólalt meg az ügyben és a gazdák védelmében.


A Vágóállat és Hús Terméktanács szerint a vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány nemcsak indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, hanem az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti.

A szervezet közleményében azt írja, a WHO által közzétett eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak lennének. A szakmaközi szervezet fontosnak tartja a kutatási eredmények meggondolt, felelősségteljes értékelését és a fogyasztók tárgyszerű informálását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn tette közzé rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és „valószínűleg" a vörös húsoké is az. Ide sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.