A francia elnök helikoptergyárat avatott Romániában

Fotó: MTI/EPA / ROBERT GHEMENT

-

Az Airbus Brassó mellett, Vidombákon fogja gyártani a Superpuma H215-ösöket.


Francia csúcstechnológiai beruházásokat keresett fel Francois Hollande francia elnök romániai látogatása során kedden.

A francia államfő vendéglátója, Klaus Iohannis román elnök társaságában kereste fel a Bukarest melletti Magurelét, ahol az európai uniós támogatással megvalósítandó szuperlézer romániai berendezéseit építi egy 60 millió eurós szerződés alapján a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég.

Az Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) elnevezésű, magfizikai kísérletek lebonyolítását célzó, csaknem 300 millió eurós romániai projekt egy összetett nemzetközi tudományos beruházás része, amelyet három helyszínen, Romániában, Csehországban és Magyarországon (Szegeden) valósítanak meg.

Hollande délután Dacian Ciolos román miniszterelnökkel együtt avatta fel az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki (Ghimbav) üzemét Brassó mellett, ahol Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket fog gyártani a francia cég.

A helikopterek terepjárójának nevezett, 22 utas szállítására képes, sokféle feladat ellátására átalakítható modellből négy év múlva már évi 15-öt fog készülni, az első várhatóan jövőre kerül ki a szerelőcsarnokból.

A francia elnök szerint a vidombáki Airbus helikoptergyár egy első példája annak, hogy a francia-román stratégiai együttműködést a romániai védelmi ipar fejlesztésére is ki akarják terjeszteni. A kétoldalú védelmi kapcsolatok, a közös európai védelem megteremtésében való együttműködés erősítése érdekében ezentúl nemcsak a külügyminiszterek, hanem a román és francia védelmi miniszter is rendszeresen találkozik majd.


Hollande személyében csaknem két évtized óta először érkezett hivatalos állami látogatásra francia elnök Romániába. Klaus Iohannis román elnökkel tartott bukaresti sajtóértekezletén a francia elnök főleg az európai határok védelmének megerősítését, egy a határvédelemmel is foglalkozó európai haderő felállítását szorgalmazta.