Halálos fertőzést hordozó lazacot vontak ki a forgalomból

Forrás: Wikipedia

-

A listeriás füstölt lazac Olaszországból származott.


Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – közölte a Nébih pénteken.

A tájékoztatás szerint a termék mikrobiális szennyezettsége – magas Listeria monocytogenes-tartalma – súlyos élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent.

Ezért az érintett tételt a Nébih azonnali hatállyal kivonta a forgalomból. A hatóság megkezdte továbbá az olasz előállítótól származó hasonló termékek mintavételét és vizsgálatát, amelyeket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

A hivatal kéri, hogy aki vásárolt a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú, Olaszországból származó termékből, amelynek fogyaszthatósági ideje 17/01/17, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

A Nébih a külföldi érintettség miatt az esetről – a RASFF gyorsriasztási rendszeren keresztül – értesíti az unió tagállamait is.


A Listeria monocytogenes élősködő baktérium, a liszteriózis kórokozója. A legvirulensebb, élelmiszer útján terjedő patogének egyike, a Listeria-fertőzések a klinikai esetek 20-30 százalékában halállal végződnek – írja a Wikipedia.