A háziorvos is végezhet majd szűréseket

Fotó: MTI / Varga György

-

Az egy éve folyó egyeztetések eredményeként hónapokon belül megegyezhetnek hatáskörük bővítéséről a háziorvosokkal – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


Rétvári Bence elmondta: a lakosság egészségét az szolgálja majd a legjobban, ha minél több szűrést, vizsgálatot végezhetnek el a kórházak, szakrendelők helyett a háziorvosok, akikhez a leggyakrabban járnak az emberek. A kormányzat célja az, hogy kifizetődő legyen háziorvosnak, házi gyermekorvosnak lenni. A finanszírozást az utóbbi években mintegy másfélszeresére emelték, és egyre többen – a 2015-ös mintegy hetven után körülbelül százan – vettek részt a praxis- és letelepedési pályázatokon.

Az államtitkár szerint előbbin 4, utóbbin 6-10 milliós vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek az orvosok a praxis megvásárlására, illetve arra, hogy megteremtsék egy már legalább egy éve üresen álló praxis betöltésének feltételeit.

Rétvári elmondta: nincs üres praxis, mindenhol ellátják a betegeket. Ugyanakkor megjegyezte, már most lépni kell, hiszen a háziorvosi „korszerkezet” miatt 5-10 év múlva komoly probléma lehet az orvoshiány.