A cégvezérek már hisznek

Fotó: Berlin, Deutsche Bibilotheque - Vera Idelson: Aggodalomgép / Berlin, Deutsche Bibilotheque - Vera Idelson: Aggodalomgép

-

Bár a vezérigazgatók világszerte érzik a globális kockázatok növekedését, bizakodóak a saját cégük és a világgazdaság növekedését illetően.


A PwC keddi közleménye szerint a 20. vezérigazgatói felmérésben megkérdezett vállalatvezetők 38 százaléka (2016-ban 35 százaléka) nagyon bizakodóan nyilatkozott cége bevételeinek növekedési kilátásairól a következő 12 hónapra, ezzel párhuzamosan 29 százalékuk (2016-ban 27 százalékuk) arra számít, hogy a világgazdaság növekedése 2017-ben gyorsulni fog.

A davosi Világgazdasági Fórumon nyilvánosságra hozott eredmények azt mutatják, hogy noha a cégvezetők bizakodóbbak a kilátásokat illetően, továbbra is aggódnak a gazdasági bizonytalanság, a túlszabályozás és az alapvető fontosságú szakemberek hiánya miatt. A protekcionizmustól a vezérigazgatók 59 százaléka tart világszerte.

A felmérés szerint a vezérigazgatókat három dolog foglalkoztatja leginkább ebben az évben: a digitális világ kihívásainak megfelelő munkaerőt biztosító HR- és technológiai stratégia; a cégeikbe vetett bizalom megőrzése az egyre inkább virtuális interakciókra épülő világban; és a globalizáció előnyeinek minél szélesebb körű kiterjesztése még több társadalmi szerepvállalás és megoldásra törekvő együttműködés révén.


A cégvezérek szerint hoz változást a technológia és az automatizálás


A vezérigazgatók értékelik a globalizáció előnyeit a tőke, az emberek, az áruk és az információ szabad áramlásának elősegítése szempontjából, ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy ennek volt-e pozitív hatása a gazdagok és a szegények közötti szakadék csökkentésében, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A vezérigazgatók több mint fele (a 2016. évi 48 százalékkal szemben 52 százalék) tervez létszámbővítést a következő egy évben.

Az egyes ágazatokat tekintve a legnagyobb létszámbővítést az eszközkezelés (64 százalékuk), az egészségügyi ellátás (64 százalék) és a technológia (59 százalék) területén működő cégek vezetői, a legkisebb mértékűt pedig a kormányzati és állami szektor vezetői tervezik. A kutatásban részt vevők csupán 16 százaléka tervezi teljes munkaerő-állományának csökkentését, és a vezérigazgatók szerint a munkakörök 80 százalékát valamilyen módon érinteni fogja a technológiák alkalmazása, illetve az automatizálás hatása – derül ki a felmérésből.