Csökken a befektetési kedv a világban

Fotó: Luis Llerena - Negativespace.co

-

Nem volt nagy időszaka a globális VC-befektetéseknek 2016 utolsó negyedéve, de a trendekhez képest Európa egész szépen teljesített – derül ki a PwC és a CB Insights MoneyTree jelentéséből.


2015-höz képes sokkal gyengébben teljesített a tavalyi globális VC-tevékenység. Nem egészen 8400 ügylet során alig valamivel több mint 100 milliárd dollárt fektettek be a kockázatitőke-alapok. Az üzletek számát tekintve ez 10 százalékos visszaesés, a befektetésekben viszont 23 százalékkal maradt el 2016 az előző évhez képest. A negyedéves befektetések száma globálisan 2000 alatt maradt, ami 2013 vége óta a legrosszabb eredmény. A befektetett összeg (21 milliárd dollár) alig több mint a fele a csúcsot jelentő 205-ös harmadik negyedévnek (39,7 milliárd dollár).

A PwC és a CB Insights negyedévente kiadott felmérésének legfrissebb darabjából az is látszik, hogy a befektetések nagyon nagy szórást mutattak 2016 utolsó három hónapjában. Észak-Amerika három országában 1065 ügylet köttetett összesen 12,2 milliárd dollár értékben, míg az Oroszországot is magába foglaló nagyobb ázsiai térségben 337 befektetést eszközöltek, amelyek során 5,5 milliárd dollár talált gazdára. Ugyanezen idő alatt Európában valamivel több szerződést kötöttek (498), de jóval kisebb értékben (3 milliárd dollár). Ez az összeg viszont 22 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben. A kontinensen az egészségügy volt a befektetők kedvenc célpontja, ide több mint 700 millió dollár áramlott, de nagymértékben nőtt a mobilszektorban kötött ügyletek száma is.A VC-piac egyértelmű sztárja és központja továbbra is az Egyesült Államok. 2016 során 4520 befektetésre került sor az országban, amelyek során a VC-k 58,6 milliárd dollárt költöttek el. Ezek még úgy is kimagasló eredménynek számítanak, hogy az ügyletek száma 16 százalékkal, a befektetett összeg pedig 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (Az utolsó negyedév a maga 982 üzletével a legrosszabb három hónap volt 2011 utolsó negyedéve óta.)

„2016 kellemesen nyugodt év volt 2015 felfokozott befektetési környezetéhez képest. Nem lett igazuk azoknak, akik 2016-ban a kockázati befektetési buborék kipukkanására számítottak. Minden szempontból viszonylag nehéz év volt, de a normális évnek tekinthető 2014-hez képest egyáltalán nem rossz a kép. 2017-ben az unikornisoknak és a megaügyleteknek ugyanazokkal a hátráltató tényezőkkel kell szembenézniük, mint 2016-ban, de az ázsiai és a közel-keleti nagy befektetők színre lépése, illetve az egészségesnek látszó IPO- és M&A-tevékenység ezt némiképp ellensúlyozhatja” – állapította meg Anand Sanwal, a CB Insights társalapítója és vezérigazgatója.


Az internet a sztár

A visszaesés más számokban is megmutatkozik. Az USA-ban csak 11 ügylet érte el a 100 millió dolláros nagyságrendet, ami a legrosszabb eredmény az elmúlt öt negyedévben. Az 500 milliós határt csak a OneWeb 1,2 milliós ügylete lépte át, miközben a korábbi negyedévekben több ilyen befektetés is történt (Uber, Snap, Airbnb). Unikornisból (vagyis egymilliárd dollárnál nagyobb piaci értékű magánvállalatból) négy született az elmúlt három hónapban, míg például 2015 harmadik negyedévében 16.

Ami az egyes szektorokat illeti, az Egyesült Államokban továbbra is az internetes vállalkozások vonzzák a legtöbb kockázati tőkét: az összes befektetés 39 százaléka ment erre a területre. A második helyen a mobil- és távközlési szektor áll, a harmadikon az egészségügy. Az általános visszaesés ellenére továbbra is az érdeklődés homlokterében áll a mesterséges intelligencia. Ebbe a szektorba a korábbinál 16 százalékkal több, 705 millió VC-tőke érkezett 2016 utolsó negyedében. A szakértők szerint ez a trend csak erősödni fog, ahogy a mesterséges intelligencia kikerül a szűken vett technológiai szektorból, és egyre több hagyományos iparágban (autógyártás, pénzügyi szolgáltatások, egészségügy) alakítja át az üzleti modelleket.